İHLAS VAKFINA 'KAMU YARARINA ÇALIŞAN VAKIF' STATÜSÜ

42’inci yılını dolduran, yurt içinde ve yurt dışında dört bin öğrenciyi bünyesinde barındıran İhlas Vakfı, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile “Kamu Yararına Çalışan Vakıf” statüsü kazandı.

Türkiye genelinde 35, Afganistan’da 13, Kazakistan ve Kırgızistan’da 2’şer öğrenci yurdu ile toplam 4 bin öğrenciyi bünyesinde barındıran İhlas Vakfı, 42’inci yılında Kamu Yararına Çalışan Vakıf statüsü elde etti. Geçen günlerde Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayladığı karar ile elde edilen statü, vakfın çıtasını daha da yükseltti.
Vakfın elde ettiği başarısı hakkında değerlendirmelerde bulunan İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Av. Mehmet Okyay, İhlas Vakfının merhum Dr. Enver Ören başkanlığında 1975 yılında kurulduğunu, 42 seneden beri yurt içi ve yurt dışında açtığı yurtlarda, ailesine, vatanına ve milletine faydalı on binlerce gencin yetiştiğini, yetiştirilmeye de devam edildiğini kaydetti.

STATÜ, ÇEŞİTLİ KURUM VE KURULUŞLARCA İZLEME VE İNCELEME SONUCU VERİLEN KARAR
Okyay, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan ve köklü bir geçmişe dayanan İhlas Vakfının faaliyetleri hakkında da bilgi aktardı. İhlas Vakfının 10 Şubat 1975 tarihinde kurulduğunu anlatan Okyay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl 42. kuruluş yıldönümünü idrak ettik. 42. kuruluş yıldönümü bizim için birçok mutlulukların tahakkuklarına vesile olan bir zaman dilimi olmuş oldu. Merhum Enver Ağabey başta olmak üzere, 9 arkadaşıyla beraber bundan 42 yıl önce vakfımız kuruldu. Vakfımızın amacı ilk anda kurucuların amacı, büyüklüğü sebebiyle çok yönlü idi. Ama ağırlıklı olarak eğitim, sağlık ve hayır işleriydi. Hem eğitim ile ilgili okulların açılması hem okullara devam eden öğrenciler için öğrenci yurtları açılması. Aynı zamanda eğitimin en mühim bir ögesi olan kültür yayınlarını, tarihimizi medeniyetimizi örfümüzü anlatan kitapların basılmasıdır. Bunların mühim bir kısmı 42 yıl içerisinde tahakkuk etti. Yurt içindeki en büyük faaliyetimiz 35 üniversite öğrenci yurdu, çeşitli şehirlerimiz de faaliyetlerde bulunuyor. Bu 35 öğrenci yurdumuzda yaklaşık 3 bin civarında üniversite öğrencisi kalıyor. Ayrıca yurt dışında 17 öğrenci yurdu var. Bunların 13’ü Afganistan’da, 2’si Kazakistan, 2’si de Kırgızistan’da olmak üzere bu faaliyetleri yürütüyoruz. Mevcut mevduatımıza göre eğer bir vakıf kamu yararına faaliyetlerini yürütüyor, belli bir zaman bu faaliyetleri yürütmüş, oradaki gelirlerinin büyük bir bölümünü kamu yararı hizmetlerine tahsis etmişse devlet bu vakfa vergi muafiyeti tanıyor. Devlet diyor ki; 'Bu vakıf kamu yararına çalışıyor. Buna vergi muafiyeti tanıyayım ki; bu vakfın önü açılsın. Bu vakfa bağışta bulunmak isteyen insanların da buraya katkıları kolay olsun' Bu sebeple 12 Şubat 2016 tarihinde Bakanlar Kurulunun bütün üyeleri, Sayın Başbakanımız da imzalayarak Cumhurbaşkanımıza sunuldu. Cumhurbaşkanımızın imzası ile İhlas Vakfı’na vergi muafiyeti tanındı. Artık İhlas Vakfının kamu yararına bütün faaliyetleri yürüttüğü devlet tarafından da tescil edilmiş oldu. Böyle bir kararın verilebilmesi için en az 5 Bakanlık, YÖK ve birçok Genel Müdürlük araştırıyor. Birincisi Milli Eğitim Bakanlığı bütün faaliyetleri inceledi. İkincisi Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtlarımızdaki bütün faaliyetlerimizi inceledi. Maliye Bakanlığı. YÖK. Çünkü üniversite öğrencilerimize hitap eden öğrenci dallarımız vardı. İncelemeler neticesinde İhlas Vakfı şuanda öğrenci yurtlarında gerek Türkiye içerisinde gerek yurt dışında devletin yapmakta olduğu hizmetlerin yüzde 80’inin yüzde 90’ını bu sebeple biz vergi muafiyeti tanıyoruz derler ve bu verilmiş oldu.”

Tarih : 22.03.2017 - 10:13